We hebben aan onze dvd/videotheek de DVD van David Attenborough Het Leven van Zoogdieren toegevoegd. Leuk voor de avonden of regenachtige dagen. Hieronder vindt u een beschrijving van de serie. — Veel kijkplezier!

Blog Image

Geschreven en gepresenteerd door David Attenborough.

In deze natuur DVD serie reizen we de hele wereld door om een prachtige verscheidenheid aan zoogdieren te zien.

Op de 4 documentaire dvd’s staan de volgende 10 afleveringen:

1. Een winnend ontwerp
Zoogdieren hebben een vacht, zijn warmbloedig, voeden hun jongen met melk en zijn toch allemaal weer heel verschillend van elkaar. Ze hebben dan ook de meest complexe lichamen van alle diersoorten.
En of zoogdieren nu eieren leggen of levende jongen baren, of de jonkies nu in een buik of in een buidel zitten… ze kunnen praktisch overal overleven.

2. Insectenjagers
Op veel plaatsen op aarde jagen zoogdieren op insecten die ze hard nodig hebben als voedsel. Maar insecten vangen kost tijd en energie en bijvoorbeeld mieren en termieten zijn niet bijster voedzaam. Sommige zoogdieren hebben een gevarieerd dieet.

3. Planteneters
Veel zoogdieren zijn van planten afhankelijk maar vreemd genoeg zijn planten vaak onverteerbaar en soms zelfs giftig. Ondanks dit gegeven weten plantenetende dieren van deze eigenschappen te profiteren en gaat het er in sommige gevallen niet om wat in het plantaardige voedsel te vinden is, maar om wat er juist niet in zit.

4. Knagers
Met een stel bijzonder sterke en scherpe knaagtanden kunnen knaagdieren harde noten en vruchten kraken die ze op hun menu hebben staan. Agoeti’s bijvoorbeeld zijn in staat om bijna elk materiaal door te bijten. Er zijn 1300 verschillende soorten ratten en muizen allemaal zeer bekwaam in het stelen van zaden.

5. Vleeseters
Vlees, spierweefsel dus, bevat van alle soorten voedsel de meeste energie. Ooit kwamen vleesetende zoogdieren op heel veel plaatsen op aarde voor. Hoewel ze er in aantal flink op achteruit zijn gegaan, zijn ze toch nog steeds wereldwijd te vinden.
Leeuwen jagen doorgaans ‘s nachts omdat het overdag te heet is en te licht waardoor hun prooi hen aan ziet komen.

6. Opportunisten
Zoogdieren die een rijk gevarieerd menu hebben, kunnen in allerlei verschillende omstandigheden aan de kost komen. Omnivoren zijn bereid om alles te eten wat op hun weg komt, vlees of planten. Beren bijvoorbeeld hebben net als varkens een sterk ontwikkeld reukorgaan en ze vinden zelfs voedsel dat onder het zand verscholen ligt. Maar geen dier is zo kieskeurig als de panda.

7. Terug naar het water
Bijna alle zoogdieren hebben drinkwater nodig. Bovendien kunnen ze allemaal zwemmen, ook als men dat niet verwacht. De oceanen zitten vol voedsel maar ook zoet water bevat zowel dierlijk als plantaardig voedsel zodat veel zoogdieren zich in het water begeven op zoek naar dat voedsel.

8. Boombewoners
Een boom in een tropisch regenwoud kan wel zo’n veertig meter hoog worden en de eerste tak bevindt zich vaak op ongeveer twintig meter vanaf de grond. Door middel van grijpklauwen, lange armen en een lange staart zijn bepaalde zoogdieren in staat bijna hun hele leven in bomen door te brengen.

9. klimmers met gemeenschapszin
Apen zijn slimme dieren, die zich uitstekend in hun leefwereld in de bomen kunnen handhaven. Met hun grijphanden en grijpstaarten kunnen ze zich ongelooflijk snel en soepel door het bos verplaatsen. Opvallend is hun nieuwsgierigheid en door hun intelligentie en goede gezichtsvermogen weten ze precies waar ze moeten zijn en welk voedsel wel of niet geschikt is.


10. Stof tot nadenken

Voorzien van Nederlands commentaar en ondertiteling.

4 dvd’s
Speelduur: 492 min.