DE HAZELAAR

De hazelaar (of Corylus Avellana zoals zijn botanische naam luidt) is de vroegste bloeier onder de inheemse houtige gewassen. Hij groeide al in onze streken na de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden, toen zich de eerste bossen ontwikkelden. et is in de Ardennen de meest verspreide struik.

De hazelaar is een bladverliezende, meerstammige grote heester of kleine boom. Zijn noten zijn geliefd bij mens, eekhoorntjes, hazelmuizen, gaaien, spechten en boomklevers. Bij gunstig weer bengelen de mannelijke katjes al in januari aan de takken. Zij trekken zich van de winterse temperaturen niets aan.

Blog Image

Het is ook een typische struik van de Ardennen. Je kunt hem overal tegenkomen; in bermen, hagen en vooral langs bosranden. Ook in de buurt van Maison Haut-Fays zijn er veel te vinden. Vlakbij, als je het dal inkijkt rechts op 100 m van het huis zijn een aantal markante en zeer oude exemplaren te zien. Vanaf het weggetje zijn ze goed te zien.

Uitbundig bloeiende hazelaar in het dalletje vlak bij de woning

Ook hebben we in de tuin een aantal ervan geplant. Op het talud tussen de oprijlaan en het lager gelegen gazon en we gaan er nog meer planten. We doen dit omdat het inheemse struiken zijn, groeien goed in de streek en trekken veel (dieren-) leven aan. En natuurlijk geven ze ook nootjes hoewel de speciale soorten die voor de productie gekweekt worden grotere noten voortbrengen.

Blog Image

Meer weten van deze interessante verschijning: Kijk op Wikipedia. En hier vindt u meer wetens- en wijsheden van deze in veel culturen bekende struik.

Veel mooie en gedetailleerde foto’s vindt u hier.